Kan kærligheden udholde alt?

Af den september 0 kommentarer

Jeg går ind for kærligheden. Hvem gør ikke det? Størst af alt er kærligheden, hedder det i Bibelen – ja, det er måske endda selve meningen med livet. At elske, at blive elsket. Men hvorfor bliver så mange af os så skilt? Er vi for egoistiske? For svage i troen? Eller elsker vi i så fald ikke højt nok?

Jeg er en af de mange, der tæller med i skilsmissestatistikken og ved om nogen, hvordan skyld og skam og følelsen af fiasko kan martre én, når man vælger at blive skilt. Selv om det at blive skilt efterhånden nærmest er blevet “almindeligt”, føles det langtfra sådan i hjertet på én. Det gør ondt dybt ind i sjælen, og man bebrejder sig selv herfra og til verdens ende. Ifølge Bibelen så udholder kærligheden jo alt, så hvad var det lige, man gjorde galt? Ifølge præst Anna Mejlhede, der er aktuel med bogen “Alt forladt – Når kærligheden går sin vej”, har man ikke nødvendigvis gjort noget galt – for kærligheden kan og skal ikke udholde alt, i hvert fald ikke når der er tale om den romantiske kærlighed.

– Den kærlighed, Paulus taler om i den tekst, der hedder “Kærlighedens højsang”, er agape – som betyder den kærlighed, man som forældre har til sine børn, og den kærlighed, man har til Gud. Forældre- og Guds-kærligheden er den eneste kærlighed, der er betingelsesløs, og som aldrig holder op (…). Den romantiske kærlighed er jo altså ikke den, der udholder alt. For det GØR den jo ikke – og det håber jeg også fremgår af bogen, sige Anna i et interview med FEMINA. Det giver så meget mening i mine ører. Kærligheden skal man til hver en tid kæmpe for, men som Anna Mejlhede også siger: “Der er intet parforhold, der er et smadret liv værd.”

anna Mejlhede