TAK Susanne Bier!

Af den oktober 0 kommentarer

Nogle gange føler jeg mig som verdens dårligste mor. Fordi jeg – hvis jeg skal svare 100% ærligt – hellere vil arbejde end lege med lego med børn. Og have møder til kl. 17 frem for at hente unger kl. 15, købe ind og lave mad. (Mis)forstå mig ret: Jeg elsker mine børn. Og jeg elsker at putte og hygge med dem – men er bare også rigtig glad for at arbejde og udleve mine egne ambitioner og drømme. Så glad, at det vil dræbe mig langsomt, hvis jeg skulle gå for meget på kompromis med den side af mig selv.

Min dårlige samvittighed og hylekoret omkring “godt mødreskab” har længe klandret mig for, at jeg ikke er i stand til i højere grad at give mig hen til moderrollen. Derfor blev jeg så ovenud lykkelig da jeg læste interviewet med Susanne Bier i denne uges FEMINA:

“De første 10 år brugte jeg nærmest alle mine indtægter på børnepasning, fordi jeg VILLE have lov til at lave det, jeg ville. Men jeg kunne kun gøre det, hvis jeg vidste, at der var orden på hjemmefronten, frem for at halse rundt med dårlig samvittighed og hele tiden føle, at jeg sad på nåle, fordi jeg skulle nå vuggestuen. Jeg tænkte: Jeg må have et system, der virker. Det er nødvendigt for mig, at de bliver hentet. Det er nødvendigt for mig, at der bliver lavet mad. (…)

– Jeg har oplevet at komme hen i børnehaven, da Gabriel havde gået der i to år, og så kommer der en pædagog og siger: “KOM HERHEN, ALLE BØRN, DET HER ER GABRIELS MOR …”. Haha … hun findes faktisk, hold da op! Jeg ved godt, at mine børn bestemt ikke har haft nogen konventionel opvækst. Men jeg tror, de på mange måder har haft mig lige så meget – bare på mærkelige og skæve tidspunkter. Det eneste rigtige er det, der fungerer for det enkelte menneske. At skulle påtage sig andres normer er i hvert fald giftigt. Altså nogle af de dér diskussioner, der var, når man var til børnehavemøder: Var det okay at købe færdige boller, eller skulle man bage dem selv? Ud over joken i, at man kan sidde 30 voksne mennesker og overhovedet have den samtale, som jeg i bedste fald synes er underholdende og i værste fald fornærmende og respektløs, så kan man sige, at både det indre og det ydre krav til, hvad man skal levere, gør, at rigtig mange unge kvinder opgiver. De bliver inficerede af det. Og DERFOR tror jeg, der er for få kvinder i alle topstillinger.”

SÅ GODT SAGT SUSANNE BIER. Tak!