Er du smuk eller almindelig?

Af den april 0 kommentarer

doveFøler du dig smuk? Hvis du er som kvinder er flest, er svaret desværre nok nej. For en undersøgelse viser ifølge Dove, at kun 28 procent af danske kvinder synes selv de er smukke.

Nu er det at være smuk måske et vidt begreb, tænker du. Men nej, det er det egentlig ikke, tænker jeg. Det er en følelse indeni. At være smuk kan aldrig være udelukkende objektivt. Nogle steder er en stor bagdel det ypperste, andre steder er det lange ben, lyst hår og så videre. Men uanset hvordan du ser ud udenpå, kan du føle dig smuk. For det er jo ikke andre der skal bestemme, hvordan du ser dig selv, vel?

Ja, nemmere sagt end gjort – og jeg har også brugt år på at føle mig forkert og ønske mig anerledes. Og jo, det sker stadig – men sjældent. For jeg kan ærligt se mig selv i spejlet og føle mig glad for det, jeg ser. Mig! Jeg har besluttet mig for at jeg ikke skal måles op mod urealistiske idealer. Og jeg elsker at se på andre smukke mennesker, som ser helt anderledes ud.

Så da jeg tirsdag aften sad til et stort arrangement om Kvinder og Selvværd, som Femina og Dove havde arrangeret blev jeg især glad, da 13 såkaldt almindelige kvinder gik ned af den røde løber i trusser og t-shirt, hvor der på brystet stod: #jegersmuk – for at vise os andre, at skønhed ikke er en fast form, som alle kan eller skal passe ind i.

Og pudsigt nok er budskabet bag meget lig det budskab, som vi for mange uger siden stod og tale om på et redaktionsmøde på FEMINA, hvor vi tog første skridt til den kampagne vi har kørt de seneste uge 100%MIG – fordi det handler om rummelighed.

For det handler nemlig både om at stå ved os selv, som dem vi er og accepterer os selv – og lige så meget accepterer andre.

I de uger kampagnen har kørt har vi fået stor, hjertevarm og overvældende opbakning. Det har været fantastisk. Men vi har også fået enkelte kommentarer, der “ufrivilligt” har understreget hele pointen omkring rummelighed. For eksempel i sidste uge, da Julia Lahme viste sin bløde mave frem, skrev nogle, at maven ikke var stor nok, blød nok og så videre. Altså kære kvinder, hvem skal bestemme hvornår vi er “grimme” eller “smukke” nok. Tanken er jo netop, at vi skal holde op med at lade andre definere, hvornår vi er “rigtige” – vi skal rumme os selv og hinanden.

Men det er jo altid nemmeste at begynde med hende i spejlet. Så når jeg i denne uge fe 18(FEMINA nr. 18) stolt påstår at jeg er lækker , så mener jeg det :-) Jeg har besluttet mig for år tilbage for, at jeg er helt o.k. som jeg er. Det betyder ikke, at jeg ikke i perioder gerne vil tabe mig, eller være sundere, eller gerne vil være mere tålmodig, gladere eller noget helt syvende. Men det betyder, at jeg grundlæggende synes at jeg er o.k.

Og i al ubeskedenhed synes jeg det er en ret god start. Man kan jo altid begynde med sig selv, men blandt publikum i går, sagde en kvinde noget jeg fuldt ud kan tilslutte mig:

Vi skal have mange skønhedsidealer og holde op med at kommentere/kritisere hinanden for at være for tykke, tynde, blege, brune og så videre. Hørt

Og psykolog Anna Bjerre havde en anden vigtig pointe: At være smuk er også en tilstand – at være et smukt menneske!

Læs mere om Doves kampagne og se den rørende film, hvor kvinder vælger om de er smukke eller almindelige her