Er menstruation klamt og pinligt?

Af den januar 0 kommentarer
Sanne Søndergaards show "Kvinde ?" er skarpt, tankevækkende og sindssygt sjovt. Se det!

Sanne Søndergaards show “Kvinde ?” er skarpt, tankevækkende og sindssygt sjovt. Se det!

Et af mine pinligste øjeblikke var dengang jeg blødte igennem min lyse hørkjole på vej gennem København på cykel og først opdagede det, da en anden cyklist fortalte mig det, da vi holdt for rødt! ÅH alle dem, der måtte have set det, inden jeg fik min jakke bundet om livet. Men hvorfor var det egentlig så pinligt. Det sker jo hele tiden for kvinder. Vi bløder – og bløder igennem. Vi bløder, fordi vi kan få børn – noget af det sejest en menneskekrop kan præstere! Men det er på mange måder stadig et tabu. Ikke kun at bløde igennem, men bare at bløde.Det gjorde Sanne Søndergaard mig og alle de andre publikummer opmærksom på ved premiere på hendes nye show “Kvinde ?” i går.Jeg hulkede mig af grin gennem den del, hvor hun fortæller, hvordan hun tjekker, om hun er blødt igennem under en date i biografen – det er noget med at få hånden ned i trusserne, og da hun ikke kan se, om der er blod på fingerne i mørket… hvad gør man så? Man stikker fingrene i munden. Klamt, ja. Pinligt…. hvorfor?

Sanne havde også en joke om sin nye vaskemaskine, der har pletprogram til rødvin, chokolade og græs. Men ikke blod. Selvom vi bløder en uge hver måned – og selv mænd bløder af og til. Så blod er vel en ret hyppig plet. Men måske for pinlig til pletprogrammer?

Sannes jokes er enestående – jeg har i hvert fald aldrig hørt andre joke om menstruation. Hvilket bare understreger, at det er tabu-belagt.

Pointen understreges af en artikel i metroxpress i dag, hvor der står at: Hver femte ung synes, menstruation er klamt. Unge mellem 18 og 29 år synes simpelthen at menstruation er ulækkert. Det er en kedelig tendens, som overlæge Ellids Kristensen siger til avisen og tilføjer, at vi er opdraget til at synes, det er klamt.

Hvorfor egentlig det? Hvorfor skal vi skamme os mere eller mindre over noget, som er helt naturligt? Og det “sjove” er jo, at mange så også skammer sig, når menstruationen stopper igen, for så er vi ligesom ikke “rigtige kvinder” længere?

I nogle samfund skammer man kvinder så meget ud, at man ligefrem kalder dem urene. For eksempel i Nepal, hvor kvinderne isoleres i et skur væk fra andre i de dage de bløder? Sådan er det selvfølgelig langt fra her, men kunne vi ikke blive enige om, at menstraution hverken er klamt, pinligt eller skamfuldt. Vi behøver måske ikke holde en fest en gang om måneden, når blodet kommer, men vi kan holde op med at tænke, at det er pinligt eller ulækkert.