‘Gift ved første blik’ er genialt tv

Af den september 0 kommentarer

Lad mig begynde med det indlysende: Nej, jeg går ikke ind for tvangsægteskaber. Jeg er også ret betænkelig ved arrangerede ægteskaber, men tanken bag tv-dokumentarserien ’Gift ved første blik’ er ikke desto mindre genial i mine øjne – og jeg er på. Jeg har siddet fascineret, undrende og lidt skræmt foran skærmen under de to første afsnit – og sidder der igen i aften. Totalt tryllebundet med både et smil og krummede tæer.

Vi har fri kærlighed i Danmark. Vi kan vælge hvem vi vil for en nat eller et helt liv og alt der i mellem. Men de fleste af os har også oplevet, at det er svært. Svært at finde kærligheden. Svært at holde fast i den.
Vi har helt generelt fået så mange muligheder i kærligheds-tombolaen, at mange føler, de ender med nitten.

83490710

Selv et bryllup hvor man lige har mødt hinanden er følelsesladet. FOTO: DR3

Derfor er det fascinerende at se, hvad der sker, når man sætter seks mennesker sammen ud fra meget andet end umiddelbart kemi. For med en skilsmisseprocent på godt 40, må vi nok erkende, at kemi ikke altid er nok. Hvad er så?

Ja, jeg ved det ikke. Men det er da grundlæggende fascinerende at se, om de fire eksperter i programmet har held med at finde den sammensætning. Finde de fælles værdier og interesser, der måske gør at kærligheden kan vokse.

Når der rases fra bl.a. præst, debattør og DR-bestyrelsesmedlem Katrine Winkel Holms side med argumenter som, at DR svigter den kristne kulturarv, så undrer jeg mig over, om Winkel Holm og jeg lever i den samme virkelighed. Jeg synes argumentet om, at nogle unge desværre tvinges ind i ægteskabet er skingeret og forfejlet. Her er ikke tale om tvang.

200 personer meldte sig helt frivilligt til programmet. 20 sagde ja til at deltage i eksperimentet og seks blev valgt ud. At de gifter sig uden at kende hinanden er naturligvis usædvanligt, men at det skulle være respektløst, synes jeg er en kende overdrevet. Mener Katrine Winkel Holm, at de mange danskere, der vælger at blive skilt også svigter kulturarven? I givet fald taler vi om cirka halvdelen af befolkningen…

1,5 millioner mennesker lever alene – håber ikke der er i strid med kulturarven. Mange af dem har det heldigvis helt fint med det og vil ikke have det anderledes, men jeg kender også flere, som leder. Leder efter en at elske.

Tak til de seks for at sætte fokus på kærlighedens væsen på en måde, jeg ikke lige havde forestillet mig. Det er interessant og langt mere begavet end mainstream-reality.

Tags: , , , ,