Karrierekvinder kan ikke være ordentlige mødre!

Af den februar 2 kommentarer

Margrete Vestager overrakte den første Womens Board Award til vinder Eva Berneke.

Margrete Vestager overrakte den første Womens Board Award til vinder Eva Berneke.

Man ser det, man ser efter. Når man er gravid, ser man gravide overalt. Hundeejere ser andre med hun – og kvindelige bestyrelsesmedlemmer – dem ser man, når man ser odentlig efter. For de er der, og de dygtige og bemærkelsesværdige. Det var i omskrevet form, noget af det Margrethe Vestager, økonomi- og indenrigsminister, var inde på, inden hun i fredags overrakte den første danske pris til et kvindeligt bestyrelsesmedlem. “Womens Board Award” er et nyt initiativ, som skal hylde diversitet i ledelse og skabe debat. Og som Lykke Friis, der også talte ved overrækkelsen, så skaber køn debat i Danmark. Ofte helt vildt debat. For det er åbenbart stadig provokerende at tale om at køn også er en kvalitet. Ikke udelukkende, men også. Inden arrangementet i fredags, var jeg stadig lidt i tvivl om kvoter. Skal vi have en kvote for hvor mange kvindelige bestyrelsesmedlemmer, der skal være. Jeg blev styrket i troen på et nej. Køn skal aldrig trumfe kompetencer. Selvfølgelig ikke, men vi skal heller ikke åbne for, at det kan tolkes som om, en kvinde blev valgt på sit køn. Hun skal selvfølgelig vælges for sine faglige kvaliteter, og det sker heldigvis også.
Lykke Friis, prorektor på Københavns Universitet, var som nævnt inde på, at ligestilling og mangfoldighed kan skabe enorm debat i Danmark. Hun er enig i argumentet om, at køn er ligegyldigt og kompentecerne skal tale, men:
“Jeg tror ikke, vi får de bedste, hvis vi ikke retter søgelyset mod begge køn”, sagde hun og citerede Warren Buffett for at sige:
En af grundene til min store succes, er at jeg kun har skullet konkurrere mod halvdelen af befolkningen.”
Lykke Friis konkluderede, at vi forspilder talent, hvis vi ikke bruger kvinderne også.

Men hurtigt går det ikke i Danmark. Der er stadig modstand på flere fronter. Ikke mindst har vi stadig en gammeldags opfattelse af, hvad kvinder kan og ikke kan. Som Margrethe Vestager nævnte, så bliver hun stadig spurgt, om hun ikke er en dårlig mor.
COME ON! Altså hvis man vælger at bruge meget tid på sit arbejde, på at skabe resultater og forandring. Så kan man ikke også være en ordentlig mor. Der ligger altså stadig helt generelt en opfattelse af, at kvinden er og bør være den primære forældre! Hvorfor? Er det biologi eller kultur? Jeg tror begge dele. Men jeg provokeres af den automatiske tankegang omkring forældrerollen. Jeg har selv oplevet, at det blev bemærket, at min mand kom oftere til forældremøde end jeg (og jeg er hverken minister eller bestyrelsesmedlem). Ville det modsatte ske?
Som Vestager sagde, inden hun overrakte prisen i fredags:
“Min familie og jeg har et andet liv, end hvis jeg var på deltid som apotekerassistent. Et andet liv, men ikke nødvendigvis et dårligere liv”.
Vi skal og må holde op med at dømme hinanden for at træffe forskellige valg.
Som vinderen af prisen, Eva Berneke, sagde: “Jeg har valgt, at jeg vil karriere og bestyrelser, og sagt at jeg kan og vil”.
Hatten af for hende. Og for alle de andre kvinder, som hver dag skaber resultater på forskellige måde.
Læs mere om prisvinder Eva Berneke og Womens Board Award på http://womensboardaward.dk/

  • Camilla Kjems

    Hørt! Kloge ord – fra både dig og Fru Vestager!

  • En ikke-partisk mand

    Må jeg så spørge hvorfor der ikke findes en » Mens Board Award«. Kun en for piger og begge køn