Kvinde dæk dig til!

Af den januar 1 kommentar

nikita-sexetEn ung konservativ kvinde, Nikita Klæstrup, var i weekenden til fest i en ret sexet kjole. Det har nu fået debatten til at rase på eb.dk. Det er uanstændigt, mener en del. En skriver i kommentarfeltet på eb.dk, at hun burde gå om på sit studie! Altså på grund af kjolen skal hun dumpe??? Ja, den bemærkning taler for sig selv, og kunne nemt afskrives som en tosse, der åbenbart lever i en anden tid – eller en anden verdensdel.

Men desværre viser debatten om hvorvidt en kvindens kjole er anstændig eller ej jo netop at kvinder stadig (og i langt højere grad end mænd) dømmes på deres udseende. Og at overhovedet tale om anstændighed synes jeg er … ja uanstændigt. Det hører vel ikke hjemme i et moderne, frit og ligestillet samfund, eller hvad?

Kirsten Brosbøl

For ikke længe siden blev miljøminister Kirsten Brosbøl kritiseret for sin kjole, der havde bar ryg. Den var “for bar”. Det var ikke god stil at møde op i den hos  Dronningen? Jeg forstod det ikke rigtigt. Altså godt nok er hele monarkiet et forældet institution efter min mening, men er den også mere snerpet end resten af landet? Jeg tror det ikke. Men det mente den såkaldte takt og tone ekspert, Inge Correll,, der til bt.dk sagde: ”Det er den fornemmeste middag hos Dronningen på hele året, så der skal man være anstændigt klædt på”,

Igen det med anstændighed – kvinder skal altså være tækkelige og nogle andre skal bestemme, hvad det er.

 

p01gy0r2For seks år siden blev Tysklands ministerpræsident Angela Merkel skoset for at vise for meget kavalergang i operaen. ‘Man kan ikke tage hende seriøst efter dette’ lød noget af kritikken. Øh, fordi seriøsitet hænger sammen med hvor meget hud, man har vist? Altså hvis det er logikken, har Taleban og andre fundamentalister fat i noget. De tager åbenbart kvinder særdeles seriøst. Eller nå nej. Deres ønske om tildækning handler om kontrol og undertrykkelse. Og undskyld sammenligningen, men det er altså stadig kontrol, når vi synes, at vi alle skal debattere kvinders påklædning. Selvfølgelig kan du og jeg have en holdning til en kjole, en skjorte et par bukser, som andre har på. At det er pænt eller mindre pænt. Men når vi begynder at tale om anstændighed, og om man kan tillade sig at vise sig i dette eller hint, er der tale om social kontrol. Og det er usmageligt. Vi kan dele vores meninger, men at skamme en kvinde ud og mene, at hun er dum, skal dumpe eller andet på grund af de valg hun har taget foran tøjskabet er ren formørkelse.

 

Da Helle Thorning tog den berømte selfie med præsident Obama i Sydafrika efter Nelson Madelas død, slutshamede klummeskribent Andrea Peyser fra New York Post hende, og skrev blandt andet:

”Denmark’s voluptuously curvy and married prime minister, Helle Thorning-Schmidt… The Danish hellcat hiked up her skirt to expose long Scandinavian legs covered by nothing more substantial than sheer black stockinga blonde bimbo who hadn’t the sense to cover up and keep it clean«.

Tonen er hånlig, og Danmarks statsminister har altså både kurver og sorte nylonstrømper! Hun er en blond bimbo, der burde dække sig til.

Jeg var og er målløs!

Men fælles for alt dette er, at der tages stilling til en kvindes person og evner på baggrund af hendes påklædning. Og ja, det gør vi allesammen – hele tiden. Men for mig er der alligevel en klar forskel på, at jeg kan bemærke til en veninde, at den kjole er vovet, kedelig, smuk eller hvad ved jeg, og så på at skamme Nikita, Kirsten, Angela, Helle og mange andre kvinder ud på deres personlige egenskaber.

For nej, det har intet at gøre med, hvor dygtige vi er til vores arbejde og studier. Det betyder intet for, hvor gode eller dårlige kolleger vi er. Det siger intet om vores menneskelige kvaliteter. Og jo vi sender signaler med vores tøj. Og jo jeg tænker over, hvad jeg har på i forskellige sammenhænge. Men når kommentarerne går på at det er uanstændigt og upassende, så skammer jeg mig over niveauet. Over fordømmelsen. Over dobbeltmoralen. Set fra min bøjlestand må kvinder klæde sig i lige det de har lyst til. Det er en ret, vi bør værne om på lige fod med ytringsfriheden. Det er det, der adskiller os fra formørkede samfund, der vil kontrollere kvinder, holde dem nede og gemme dem væk.

 

  • Daniella Laubech

    Hvad kvinder gør og siger – især når de er offentlige kan i i så henseende virke provokerende. Hvorfor nu det? Mange mænd er endnu ikke kommet væk fra den tanke, at en kvinde er bedst når hun er tavs. Hvad de har på af tøj, kan virkelig få folk op ad stolene. Er de for nedringet, er den hel gal, men er hun lidt anonym, falder der også ind i mellem nogle gloser. Ja det er ikke altid let at vide, hvad der er rigtig,t og hvad der er forkert. Lad dog os kvinder selv bestemme, hvordan vi vil klæde os. Har man ikke større problemer, end at kritisere en nedringet dame? Ja så kan det være, at man keder sig, eller man vil gøre sig selv bemærket på andres bekostning – hvad ved jeg?.