Lad os lufte dellerne

Af den juli 10 kommentarer
Skønne damer på badeanstalt. Foto lånt fra bt.dk

Skønne damer på badeanstalt. Foto lånt fra bt.dk

Så gik vi der. Jeg – kvinde, 45 år, med runde hofter, løse lår med appelsinhud og et par deller under bikinitoppen, der holder mine helt hjemmelavede bryster oppe. Min mand går sportstrænet ved siden af, men ryggen er ikke blevet vokset længe – det gider han kun, hvis der er decideret badeferie i vente. Og han har også hår de fleste andre steder, undtaget på hovedet. Det var i lørdags, og min mand og jeg er åbentbart særsyn. To helt almindelige kroppe, der uden at skamme os lufter dem på stranden.

I dag kan jeg så læse i Berlingske, at hver anden kvinde og hver femte mand føler sig generet, hvis de skal vise sig nøgne frem på stranden eller i et omklædningsrum. 13 procent har heller ikke lyst til at blive set nøgne af deres partner!

Jeg gentager lige, hver anden kvinde er på en eller anden måde utilpas, hvis hun skal vise sig i badetøj eller nøgen for andre. Det er sgu’ da trist!

Men jeg kan sagtens følge det. For selvom jeg har besluttet mig for, at jeg ikke gider skamme mig og trække maven ind, så kan jeg sagtens kende følelsen. Jeg har brugt år af mit liv på at ønske, at mine lår var mere faste og glatte og maven mere flad. Og jeg kan jo læse i denne og andre undersøgelser, at der åbenbart bliver set skævt til os, der ikke ligner 12-årige mynder. Men jeg gider ikke mere. Jeg tager det personligt på mig, at vise min datter og andre unge kvinder, at kroppe er forskellige. Vi skal se forskelligheder for at kunne acceptere os selv.

Som det siges i artiklen:

“Når man snakker med en pige og spørger hende, hvordan hun har det med sin krop, så kommer der ikke rigtig noget svar. Når man så spørger hende, hvad hun bedst kan lide ved sin krop, så svarer ni ud af ti, at de ikke kan lide noget af den. Det er da trist, det er smukke, unge piger med livet for sig” Sådan siger jordemoder Lise Bjerre fra Frederiksberg Sygehus til Berlingske.

Og det værste er, at der ikke er udsigt til at der sker noget. Denne historie blev også debatteret sidste sommer, hvor en eller anden undersøgelse påstod at 7 ud af 10 danskere mente, at kvinder under 40 ikke burde gå på stranden i bikini!

(det skrev jeg selvfølgelig om sidste år:) http://blog.femina.dk/dorthe-kandi/jeg-vil-frisindet-igen/

I Berlingske i dag kan du møde naturisten Henrik Hansen, som gerne trisser rund i bar røv og crocs. Måske man skulle prøve det!

Jeg håber, at vi igen kan få kærligheden til os selv tilbage, og accepten af at vi er forskellige og det er o.k. også på stranden og i omklædningsrummet og så videre. Så når solen kommer tilbage om et par dage, så tag på stranden og luft dellerne med stolthed. Det gør jeg, Håber du vil være med :-)

Læs Berlingske her: http://www.b.dk/nationalt/den-blufaerdige-dansker

 

 

 • karen

  HØRT – lad os komme under (appelsin)huden på det her emne – jeg lover hermed at logre ekstra meget med lårene i morgen på min morgentur!

 • Camilla Kjems

  Åh ja – man kender det jo godt!!! Tror faktisk flere naturiststrande er vejen frem. Så børn og unge også kan se den virkelige og helt vidundeligt smukke naturlighed i alle størrelser og former. Med deller eller ej – hår eller ej …

 • Trine F

  Har altid bikini på når jeg er på stranden, også nu hvor jeg har passeret de 50. Allerhelst topløs, men mine døtre ser helst at jeg tager toppen på. De er først i 20’erne

 • Hans Christensen

  Hvis I virkelig vil gøre noget ved problemstillingen, så kæmp for at børn og unge har mulighed for at se forskellige kroppe. Kæmp for idrætsundervisning i skolerne, hvor eleverne skal klæde om og skal tage bad. Kæmp for at børn og unge har gode muligheder for at gå til en sport, hvor man klæder om. Børnene vil så fra starten være klar over, at kroppe er forskellige og sandsynligheden for at man har et naturligt forhold til sin egen krop er større. En problemstilling som denne kan man ikke “informationskampagne” sig ud af.

 • Dorthe Kandi

  Tak for kommentarerne. Og Trine F, kender det godt, min datter var ved at dåne, da jeg i sidste uge smed bikini’en blot for at klæde om, men jeg nægter at stå og gemme mig og fumle under et håndklæde :-) Og ja Hans, det er lige præcis det vi skal. Vise børn og unge at vi er forskellige, og det gør vi bl.a. ved ikke at skamme os over, at vise kroppen frem på stranden, i svømmehallen med mere. Men selvfølgelig kan vi også gøre andet og mere, men hvis vi begynder med os selv, er vi da på vej.

 • Carina

  God artikel.
  Jeg er også 45, da jeg var ung solede de fleste af os piger altid topløse, og jeg gør det stadig på ferie, er lige kommet hjem fra Spanien med super dejlige brune bryster, til min datters og “svigerdatters” forargelse, men sikkert også hemmelige misundelse.
  Der er da ikke noget mere kedeligt end hvide babser, vel?

 • Tina Toft-Jørgensen

  Hmm jeg forstår altså ikke helt det her med at vi promoverer os på et lidt fordomsfuldt niveau? Jeg har trænet hele mit liv og det er min livsstil. Fred med det? Jeg har ikke brug for at sætte mig i førersædet ift min træning. det er mit valg – omvendt forstår jeg ikke at du/i som har valgt en krop med runde former, appelsinhus som i kalder det samt naturlige bryster som mesteren har skabt dem- at i fortravler jer med at italesætte dette så det fremstår som fordømmende ift mig og min type livsstil. Jeg lever mit liv på min måde og andre må selv vælge livsstil. Hvorfor ikke acceptere hinanden? vi misunder vel ikke hinanden? Vi har jo taget hver vores valg i livet.

 • Helle Parsberg

  Jeg er helt enig med dem der skriver at vi skal disse fordomme til livs. Vi ser ud som vi gør, og vi har ikke brug for at andre fortæller os at vi ikke kan være bekendt at gå uden tøj. Jeg synes jo at det til dels er “damebladene” der er med til at fremhæve de unge, sprøde og aktive piger, som succesfulde og supermoms. Men hvad med dem der desværre har fået et par kilo for meget på sidebenene, og som dagligt kæmper for at komme af med dem. De skal da for pokker kunne nyde at gå på stranden, i stedet for at sidde og gemme sig væk derhjemme. Ud og afsted – nyd bølgen blå :-)
  Til jer der kan lide brune bryster….. fred være med det, men jeg er af den mening – at der er en grund til at der finde både over og underdel til en bikini…

 • Mette Rou Lund

  Jeg tror nu også, at usikkerheden omkring kroppen blandt især de unge kvinder kan hænge sammen med, at man i teenageårene generelt er usikker på sig selv. Jeg har det for eksempel meget bedre med min krop nu, end da jeg var 15, men når jeg ser billederne af mig selv fra dengang, var der ikke noget at være ked af. Men trods usikkerheden badede jeg topløs dengang, og det ville jeg ikke gøre i dag, så der er da nok sket noget med frisindet. Men synes der skal være plads til alle – store og små, brede og smalle. Med og uden hår. Og blævrende eller faste lår.

 • Dorthe Kandi

  Kære jer, der har kommenteret indlægget for længe siden – beklager at jeg ikke har kommenteret tilbage – det er en klar smutter, som bl.a. skyldes en smule *blog-brak* og andet i det der liv. Men tak for at I gad skrive. Og @Tina jeg tror faktisk, vi er helt enige. Jeg synes netop, der skal være plads til os alle, til trænede og utrænede til tonede og bløde arme. For det er ikke en kamp mellem os med deller og dem uden. Slet ikke. Tvært i mod. Jeg er i familie med flere, der elsker at træne – og jeg synes de er seje – og smukke. Det handler om, at vi netop ikke skal pege fingre af hinanden og sige “du er for tyk/tynd/gammel osv. til at vise dig offentligt i badetøj” osv.
  Vi behøver ikke forstå hinanden, vi skal bare acceptere hinanden, som du og I andre skriver :-) God weekend – hvor lørdagen byder på bikinivejr :-)