Må drenge gå i kjole?

Af den maj 1 kommentar

I morges læste jeg i metroxpress, at en fem-årig dreng ikke længere må komme i den lokale fritidsklub i England.

Bortvisningen skyldes, at Romeo, som drengen hedder, elsker at gå i kjole. Det forvirrer de andre børn, siger en talsmand fra klubben. Romeo må komme igen, når han tager ”passende tøj” på! Samtidig argumentere klubben med, at de vil undgå forvirring, konflikter og mobning.

Men for mig at se mobber klubben jo netop Romeo. De siger, at han er forkert, og at de ikke kan acceptere ham før han er ”rigtig”.

Læs artiklen her: http://www.mx.dk/nyheder/global/story/17517264

 

5-årige Romeo er vild med kjoler. Derfor må han ikke lege med andre børn i den lokale klub. FOTO FRA MX.DK

5-årige Romeo er vild med kjoler. Derfor må han ikke lege med andre børn i den lokale klub. FOTO FRA MX.DK

Sagen er ikke den første, men får mig til igen at tænke over, at vi stadig i 2014 – i det vi kalder, den frie vestlige verden har et ret snævert syn på køn og roller. Vi fokuserer ekstremt meget på dem, der adskiller sig fra flertallet. Og i mange tilfælde føler vi os åbenbart truet af det anderledes. Det, der falder udenfor de stadig lidt for snærende rammer.

Da min søn gik i børnehave, var en af hans bedste venner en pige. En pige, der gik i fodboldbluser og cowboybukser og legede med drenge. Jeg kan ikke forestille mig, at hun ville blive sendt hjem fra børnehaven, med besked om at komme igen i nederdel, så hun ikke forvirrede de andre børn. Heldigvis. Måske fordi vi er mere tolerante i Danmark, og hurra for det. Men der er altså ikke langt til England.

I Melodi Grand Prix er der også en deltager, der udfordre vores opfattelse af køn, ”den skæggede dame” Conchita Wurst. Ifølge jp.dk har Hviderusland, Rusland og Armenien samlet underskrifter ind for at få Conchita Wurst fjernet fra konkurrencen eller redigeret ud af den udsendelse, som bliver bragt i de pågældende lande.

Nu er det jo ingen nyhed at magthaverne i de lande er homofobiske og intolerante, men det er tankevækkende, at bruge så meget energi på en mand med skæg i kjole. Hvorfor er det så farligt?

Jeg drømmer om en verden, hvor vi ser personen før kønnet. Ikke at jeg ønsker at vi skal ”gå svensk” og forsøge at ignorere vores køn. Men vi skal lade være at definere køn så ultimativt, som det generelt set sker i dag. Drenge i kjoler burde ikke skabe så meget postyr.