Tvungen barsel til kvinder!

Af den september 0 kommentarer

Skrevet af Dorthe Kandi Fredag, 6 september, 2013 – 16:09

Jeg skrev første udgave af dette indlæg i går, da det kom frem, at øremærket barsel til mænd ikke bliver til noget. Men it-systemet er åbenbart på regeringens side, for det ville ikke gemme det, så du kunne læse det.

I mellemtiden er min irritation over regeringens retræte ikke blevet mindre, selvom der åbenbart er flertal i både regering og befolkning for, at vi i Danmark ikke skal have øremærket barsel til mænd. Eller som det sjovt nok straks er omdøbt i gårsdagens padlinger af bortforklaringer ”Tvungen barsel til mænd”. For når mænd skal gå hjemme ved deres børn er det tvang, men når kvinder gør det er det jo frivilligt! Det biologiske behov! Familiens bedste!

Selvfølgelig vil de fleste gerne gå hjemme ved deres børn i en periode. Også mænd. Men når vi har nogle strukturere i samfundet som gør, at meget få mænd gør det, så kan det hænge sammen med mulighederne og ikke med lysten!

Og når vi taler om, at mændene ikke skal tvinges til at holde barsel, og at S frygter at barslen samlet set vil blive kortere, hvis mændene skal tage noget af den undres jeg. For det første er det mange steder tæt på umuligt at få pasning til sine børn, før de er minimum 12 måneder og for det andet taler ingen om, at kvinderne dermed ”tvinges” til at gå hjemme!

I P1morgen hørte jeg Socialdemokraternes ligestillingsordførers næsten pinlige forsøg på forklaring, blandt andet med argumentet om, ”SFIs undersøgelse, der kom frem i sidste uge viste, at der er problemer med at øremærke barsel til mænd”.

P1-værten svarede ”Mener du den undersøgelse, der entydigt viste, at øremærket barsel virker, for det har det gjort i Norge, Sverige og Island, hvor 25-29 procent af barselsorloven tages af mænd”.

I Danmark er det 7 procent. Syv procent!

Regeringen vil nu give mændene 100 kroner om dagen – 3.000 kroner skattefrit om måneden, for at lokke dem til mere barsel. Dog max. 8.400 kr. Et model der er forsøgt i andre lande uden nævneværdig effekt. Men vi vælger den model fra, der virker i tre sammenlignelige lande og tager den, der ikke virker. Flot!

Er det satire!

S-ligestillingsordføreren argumenterede med, at det ofte er økonomien, der holder fædrene fra at tage barsel. Er det mon fordi vi STADIG ikke har ligeløn i Danmark. Hvem mon, der kunne gøre noget ved det? Politikerne måske? Og vi vil så have en model, hvor mænd skal bestikkes til at holde orlov. Stor skridt frem for ligestillingen…

Jeg hørte på en konference ligestillingsminister Manu Sareen sige noget rigtigt og klogt, nemlig at hvis vi vil have flere kvinder på toplederposter, så skal vi se på barslen. Hørt! Men lige nu vil han ikke udtale sig til pressen. En ligestillingsminister, der ikke vil udtale sig om et af de største tilbageslag for ligestillingen i nyere tid???!!!

Jeg stopper nu, for ellers skriver jeg fem sure sider. Men det er latterligt, ynkeligt og visionsløst. Forandringer kræver mod og viljen til at holde fast i det man tror på, selvom der er modstand. Vi må konstatere, at al snakken om ligestilling i regeringsgrundlaget er politiske floskler.

 

Tags: , , ,