Yogakærlighed – og meningen på en mandag

 

Da jeg underviste yoga for begyndere - DET giver mening.

Da jeg underviste yoga for begyndere – DET giver mening.

“Life has no meaning. Each of us has meaning and we bring it to life. It is a waste to be asking the question when you are the answer.” ― Joseph Campbell

Det er ikke hver dag, jeg lige mærker meningen med livet. Jeg er faktisk tit lidt i tvivl om, hvad det nu lige er, den er. Men en weekend som den forgangne minder mig om den. Meningen. Den er kærligheden. Jeg mærkede den, da jeg fik en blomster og brev af min kæreste. Da jeg mærkede vores datter sparke i min mave. Da han (igen-igen goddammit) håndterede et af min hormonflips flot. Da min – i øvrigt sindssygt seje – svigermor inviterede på frikadeller, stuvet hvidkål og hjemmelavet is. Da jeg afholdte en fire timers yogaworkshop for begyndere.  Og yoga giver mening. Oplever jeg.

Det har jeg skrevet om i Begynderyogabogen:

Yoga er efterhånden blevet min bedste ven i hverdagen. En, der gang på gang hiver mig tilbage i egne sko og krop, hjælper mig til at se tingene lidt mere klart og roligt og guider mig til at trække vejret, når det hele er hektisk. Den, der giver mig kærkomne virkelighedstjek, når jeg synes, at folk omkring mig er nogle tosser, og alt er synd for mig. Yoga er også en ven, der har givet mig styrke (hej og velkommen, nyfundne muskler i min krop), en lille bitte smule mere (tiltrængt) tålmodighed og et pejlemærke for balance i mit liv. Den har givet mig min gode nattesøvn tilbage og modet til at mærke min mave, konfrontere min frygt og følge mit hjerte – jeg øver mig i hvert fald på det.

Yoga har (desværre) ikke evnet at fjerne krig, katastrofer, deadlines, regninger, vasketøj, kærlighedsproblemer, stride chefer, parkeringsvagter og dem, der skælder ud i supermarkedet, når man ikke rykker hurtigt nok i kassekøen. Men ikke desto mindre bider yoga mig insisterende i bagen i forsøget på at lære mig at forholde mig til det, der lugter, tage det hele mere afslappet, når jeg tit er ved at ramme loftet og minder mig om at have det sjovt med at vælte rundt ude i dagligdagen.

(…..)

Det er lidt af en påstand, at det at stå på hovedet eller vride sig som en kanelkringle kan have eksistentiel betydning. Men når man opdyrker en øget kropsbevidsthed, følger også øget selvbevidsthed, og denne yderligere sans for og af dig selv leder til mere nærvær, konfrontation og transformation. Det kan være møghårdt at se på de aspekter i ens liv, som ikke fungerer hensigtsmæssigt, men det fører på sigt til mere glæde, fordi du kommer små skridt tættere på dig selv.

Der findes mange tilgange til yoga. Jeg har således oplevet undervisning på klamme cementgulve i Indien, hvor læreren ikke holdt sig tilbage fra at skælde mig ud og klapse mig, når jeg efter hans irritation at dømme ikke forstod instrukserne. Anderledes er det i danske moderne yogastudier, hvor økologiske designersæber og håndcreme flyder sammen med lounge musik og duftlys i lækre, lyse lokaler, og lærerne opmuntrer mig i stedet for at råbe af mig. Den ene form for yogaundervisning er ikke mere rigtig end den anden, de er bare forskellige. Det er et spørgsmål om yogatradition og præference.

(…)

Min egen ambition er  at gøre yoga hverdagsvenlig, så du opdager, at den er lettilgængelig som en lækker lille hjælper til at udforske, udvikle, udtrykke og udfolde dig selv. Du laver selv regler for, hvad yoga er for dig. Der er ingen facitliste, og jeg kommer aldrig til at påstå, at hvad der virker for mig, virker for dig. Men det skader selvfølgelig aldrig at prøve: Hvis det gør dig glad og giver dig følelsen af at komme i balance og hjem til dig selv efter en rum tid, så virker det. Lad det være pejlemærket. For mig er yoga en livslang eksistentiel og spirituel praksis. Det behøver den ikke være for dig. Lad os bare møde yogaen i øjenhøjde, lige præcis der, hvor vi er midt mellem deadlines, parforholdsproblemer, kontorstole, madpakker og afhentning af børn.

Hvis du har lyst til at prøve – så se her, hvordan du kan komme i gang.

(….)

En yogaelev fortalte mig efter en klasse en dag, at hun i sin tid var begyndt til yoga i et fitnesscenter. Hun kunne godt lide, at hendes mave blev fladere og arme mere markerede, så hun blev ved med at dyrke det. En dag et års tid efter ved busstoppestedet slog det hende, at hun helt havde glemt at hidse sig op over, at bussen kom for sent. Og derfra blev hun bevidst om, at siden hun var begyndt til yoga, var hun blevet et rarere og mere rummeligt menneske. Jeg siger ikke, at det er sandheden eller virkeligheden for alle. Den eneste sandhed, jeg er nået frem til indtil videre er, at dem der tager patent på sandheden eller siger, at deres måde er den rigtige, skræmmer mig. Der er ikke en opskrift på, hvordan vi gør det, der er ingen kronologisk rækkefølge, og det er ikke et mål, du kan opnå uden for dig selv. Derfor erkender yogaen, at der ikke er nogen endegyldig sandhed – men at det er en individuel og livslang opdagelsesrejse. Din sandhed bor i dig.

Det samme gør meningen med vores liv. Vi skaber den selv. Og på sådan en varm mandag som denne, giver det sgu mest mening for mig at slukke computeren asap., skride ud i solskinnet med en kaffe og en bog, og nok også en kanelsnurre – især dem fra Meyers Bageri giver mega meget mening…..

karen pallisgaard, begynderyogabogen

PS: Hvis du tænker på om yoga er noget for dig, så ved jeg det virkelig ikke. Yoga er ikke nødvendigvis for alle, men det er tilgængeligt for alle. Jeg synes, at man skal tage en yogatime og selv finde ud af det, hvad det kan. Ikke fordi jeg ikke kan nævne 437 grunde til at dyrke yoga, så som en strammere krop, en pænere hud, en større rummelighed og højere stresstærskel, og hvad der ellers er af motiverende faktorer ( SE SELV HER )

 

 

 

 


 

 

Tags: , , , , ,