4 ting som succes består af… Kender du 10.000-timers-reglen?

Af den marts 0 kommentarer

10.000-timers-reglen siger, at succes består af fire ting: Talent, øvelse, forberedelse og erfaring. Når du har dyrket et specifikt område (som du i forvejen har udvist talent for – kunst, rådgivning, undervisning, idé-udvikling, stået på skøjter – hvad som helst) i over 10.000 timer, så opnår du et mesterniveau, som adskiller dig fra andre.

Jeg tænker altid på reglen, når jeg arbejder professionelt. Men jeg kom også til at tænke på den for 8 måneder siden, da fødte mit første barn Bertram i en alder af 41. Jeg kom hjem med det lille væsen i 40 grader varme, kunne ikke finde ud af at amme og havde fået akut kejsersnit. Det var både lykkeligt og skræmmende på samme tid. “Når jeg har gjort det her i 10.000 timer”, tænkte jeg, “så har jeg nok liiiiidt mere styr på det”. Nu nærmer jeg mig de 6000 timers Bertram, og det passer egentlig meget godt.

maiken-ingvordsen-feminablog.02

Det er forfatter og journalist Malcolm Gladwell, der har været med til at introducere 10.000-timers-reglen, som er et vigtigt emne i hans bog Outliers – the story of success. Konceptet kan spores tilbage til en artikel fra 1993 af professor Anders Ericsson, der omtaler en gruppe psykologer i Berlin, der studerede violinisters øvevaner igennem deres liv. Alle deltagerne i forsøget blev stillet spørgsmålet: ”Gennem hele din karriere, siden du første gang tog en violin i hånden, hvor mange timer har du øvet dig?” Violinisterne var alle begyndt at spille på deres instrument, da de var omkring fem år gamle. I en alder af otte begyndte deres øvepraksis at divergere, og da de var tyve havde eliten af violinisterne øvet sig mere end 10.000 timer hver især. Til sammenligning havde de mere gennemsnitlige violinister kun øvet sig ca. 4000 timer. Anders Ericsson konkluderer, at mange af de karakteristika, der menes at afspejle medfødt talent, faktisk mere er et resultat af intens øvning i mindst 10.000 timer.

En af de mest kendte, populære historier herom er The Beatles. I 1960 var de stadig et ukendt skoleband, men så besluttede de sig for at tage til Hamburg for at spille på lokale klubber. De spillede for næsten ingen penge, akustikken var forfærdelig, og publikum var ikke specielt vilde med dem. Så hvad fik The Beatles ud af deres tid i Hamburg? Spilletid. De spillede otte timer hver aften syv dage om ugen. De optrådte over 1200 gange i Hamburg fra 1960 til 1964, og deres koncerter udgjorde mere end 10.000 timers spilletid. Så historien stiller spørgsmålet: Hvad gjorde egentlig The Beatles til dem, de var? Var det rent talent og/eller mange timers øvelse og erfaring?

Malcolm Gladwell svarer meget godt på spørgsmålet i et interview efter sin bogudgivelse, hvor han siger: ”Øvelse er ikke i sig selv en tilstrækkelig betingelse for succes. For selvom jeg for eksempel spillede skak i 100 år, ville jeg stadig ikke blive en stormester. Pointen er helt enkelt, at naturligt talent og evne kræver en kæmpe investering af tid for at kunne åbenbare sig.”

Så hvad mestrer du? Har du forfulgt dine talenter og investeret i dem? Hvad har du brugt minimum 10.000 timer i dit liv på? Og er det dét, som du arbejder med professionelt?


maiken-blogbund


→ Connect med Maiken
Køb ny bog Original – personlig branding & synlighed
Website | FacebookInstagram | Twitter | Pinterest


Tags: , , ,