Den har gjort størst indtryk på mig i år

Af den september 0 kommentarer

Der bor Hollywoodstjerner på vejen er en stærk fortælling. Med en smuk forside.

Der findes bøger, hvor jeg er hooked fra første sætning. Hvor jeg ved, at det bliver en lang nat, fordi jeg ikke kan slippe bogen før det sidste punktum. Sådan en bog er ”Der bor Hollywoodstjerner på vejen”.

Det er Maria Gerhardts fortælling om en stor kærlighed og en ond kræftsygdom. Hun er bedre kendt som DJ’en Djuna Barnes, og hun har i mange år været en del af den allermest cool københavner kulturelite. Typen alle kender, men kun få kommer tæt på.

Men nu synes jeg, at jeg kender hende. For ”Der bor Hollywoodstjerner på vejen” er så intens, nærværende og hudløst ærlig, at det er som at sidde i samme sofa med Maria, mens vi drikker te (eller noget stærkere), og hun fortæller, græder, griner, råber og reflekterer. Over de helst store ting i livet. Og de helt små, som også er vigtige.

Det er en fascinerende verden, vi bliver inviteret ind i, hvor vi får et indblik i, hvad det vil sige at være lesbisk på den yderste venstrefløj og beundret dj-celeb, der kender alle de rigtige. Men det er også en frastødende verden, hvor stofferne frister og fylder, og hvor en knude i brystet truer med at presse livet ud af Maria. En kræftsygdom, hvor kuren er lige så barsk som sygdommen og senfølgerne nådesløse.

Men mest af alt er det en fortælling om kærlighed. Forelskelsen lyser ud af siderne, så man også selv ender med at bliver fascineret af den rødhårede kvinde, som slog benene væk under Maria, men først blev hendes kæreste efter 15 år.

Så tak for din fortælling, Maria. Jeg ønsker for dig, at du kommer til at opleve kærligheden mange år endnu, og jeg ønsker for alle, der bliver ramt af kræft og andre modbydelige sygdomme, at de har nogen til at holde af dem og om dem.

Hvilken bog har gjort størst indtryk på dig i år?