Rigtige kvinder kan også være sure og utro

Af den januar 0 kommentarer

Da Maggie Gyllenhaal søndag nat modtog en velfortjent Golden Globe-pris for sin rolle som Nessa Stein i den politiske thriller-serie The Honourable Woman, understregede hun, at flere af de kvinder, vi ser lige nu på tv, er nuancerede karakterer. De er ikke bare sexede, kloge eller sjove. De kan sagtens være en blanding af det hele. Og også sure, utro og med en tvivlsom etik. Nuancerne sniger sig ind i kvinderollerne i de store tv-serier. Tak for det.

Episode 101

Ruth Wilson som den utro Alison Lockhart i The Affair

En af mine favoritter er den utro Alison Lockhart i tv-serien The Affair. Hun lyver for både sin mand og sin elsker, drikker sig for stiv og har sex med sin ærkefjende og er i det hele taget langt ude. Alligevel får man lyst til at give hende en krammer og hepper på, at hun kommer hel ud på den anden side af affæren. Hun er ikke en ond person, men hun har bogstaveligt talt og på meget tragisk vis, et skelet i skabet, som gør hende ekstra modtagelig og skrøbelig og gør det svært for hende at tage de rigtige beslutninger. Sådan er livet også engang imellem. Den ret ukendte Ruth Wilson er fænomenal i rollen, og jeg klappede ekstra højt, da hun vandt en Golden Globe-pris søndag nat.

Frances McDormand som den tvære Olive Kitteridge. Foto: HBO

Frances McDormand som den tvære Olive Kitteridge. Foto: HBO

En anden seriekarakter-favorit er stoneface-dronningen Frances McDormands portræt af den kloge, tvære og til tider ondskabsfulde Olive Kitteridge i miniserien af samme navn. Olive kæmper mest af alt med sig selv og en depression, men hun er bestemt ikke let at være i nærheden af for sønnen og manden. Der er ingen sukkerglaseret smalltalk fra Olive. Hun siger tingene, som hun ser dem – også når hun ser dem forkert og sårer folk. Men hun er en kompleks kvinde, som også er i stand til at give en hjælpende hånd til en ung, depressiv kvinde. Intet er sort og hvidt. En bitch kan også være barmhjertig.

På DR har vi kunne følge Trine Dyrholms til tider tvivlsomme beslutninger i sæson 1 og 2 af Arvingerne i rollen som Gro Grønnegaard. Elsker hende i den rolle, hvor hun kan være både sej, dominerende og MEGET irriterende.

Holder vejret og håber udviklingen med nuancerede kvinderoller i tv-serier fortsætter. The Honourable Woman, The Affair og Olive Kitteridge kan alle tre ses på HBO Nordic. Arvingerne kan ses på DR1.

Hvem er din favorit af kvinder i tv-serier?