Svalens graf – årets bedste krimi?

Af den oktober 0 kommentarer

Det tog mig lidt over to uger at læse Svalens graf, og det er bestemt ikke på grund af Sissel-Jo, at jeg ikke kunne spise den på en uge. For hun skriver fremragende. Men jeg har været hverdagsramt, og det er godt nok en udfordring at få tid til at læse, når man også lige skal hente unge, købe ind, lave mad, ordne praktisk dit og dat, kysse på manden, puha. Falder simpelthen omkuld på sofaen før jeg når at læse.

Fortjener ros Men har nydt hvert et sekund i selskab med Svalens graf, når jeg endelig har kunnet holde mig vågen til det. Plejer ellers at være lidt forbeholden overfor det, som ALLE går i selvsving over, men denne her fortjener alle anmelderroserne.

Mordgåde og familiesnask
En professor begår selvmord – eller gjorde han nu også det. Hans assistent, den unge biolog Marie Skov, tror noget andet, for hun ved, at professoren var i gang med et forskningsprojekt, som kunne bevise, at bestemte former for børnevacciner i Afrika var årsag til øge børnedødelighed. En eksplosiv viden som pengestærke og magtfulde folk vil gøre alt for at ikke at få ud til offentligheden. Men vil de også begå mord? Og hvordan kan det bevises? En politimand er som Marie overbevist om, at det er et mord, og han kaster sig ud i at finde morderen, selv om han ikke har opbakning fra kollegaerne. Samtidig følger vi både den kræftsyge Marie og politimandens kvaler på hjemmefronten, og familiehemmeligheder viser sig at få katastrofale følger.

Nørdet på den fede måde Det geniale ved Svalens graf er, at man får et indblik i et nørdet forskermiljø, samtidig med at man får et toptunet krimiplot og også en del relationsguf. Jeg har været lidt elendig over den krimibølge, hvor skurken ikke kunne blive ond og forskruet nok, og ofrene altid er små børn eller unge kvinder. Det passer mig glimrende, at de bad guys, der optræder i Svalens graf er ”helt almindelige” kyniske forretningsmænd. Fordelen er, at så kan jeg bedre forholde mig til plottet, som nok slet ikke er så urealistisk endda. Og jeg kan sove om natten uden at få mareridt om ubegribeligt onde mennesker, der har kælderen fyldt med andet end arvegods.

Årets krimi? Jeg var forrygende godt underholdt af Svalens graf, men jeg synes også Sissel-Jo fik mig til at tænke over de farlige magtkampe, der foregår i en god sags tjeneste. Jeg tror, det her bliver den bedste krimi, jeg læser i år. Skal helt sikkert hen og opleve Sissel-Jo live på caféscenen lørdag den 5.oktober på FEMINA live i Forum16.30.

Lidt om at læse en bog om ugen
I 2012 var mit nytårsfortsæt at læse en bog om ugen, og det kunne man følge med i på femina.dk. Her i 2013 har jeg savnet at have et mål for læsningen, for det er lettere at få gjort, hvis jeg ved, jeg skal have spist en bog om ugen. Så nu går jeg i gang igen – denne gang vil jeg læse en bog om ugen indtil januar.

Citat
: “I udviklingslandene,” fortsatte Marie, bliver mere end 100 millioner børn vaccineret med DTP om året, på WHO’s anbefaling. Hvis vi har ret, betyder det, at WHO’s vaccineanbefalinger årligt slår hundredtusinder af børn ihjel.”

Synes du, at Svalens graf er årets bedste krimi? Eller har du et andet bud? Skriv en kommentar her.